[ISCDE 2017] Nội dung - Phần 2: Đào tạo kỹ thuật

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
Author
upload_2017-10-3_12-10-12.png


Hội thảo quy tụ khoảng 200 nhà khoa học, nhà nghiên cứu, doanh nghiệp hàng đầu của Hàn Quốc và Việt Nam cùng một số nước trong khu vực thảo luận và chuyển giao nhiều chủ đề trong lĩnh vực CAD/CAM, mô phỏng, tính toán, thiết kế, số hoá, PLM, sản xuất, khuôn mẫu, In 3D, Industry 4.0, tối ưu nhà máy, tàu thuyền cầu cảng, …

Hiệp hội CDE Hàn Quốc sẽ mời các giáo sư và chuyên gia, công ty hàng đầu nền công nghiệp Hàn Quốc sẽ được mời đến để đào tạo chuyển giao kỹ thuật cho các công ty tại Việt Nam. Các chủ đề đào tạo:
  • In 3D và ứng dụng (3D Printing)
  • Tối ưu sản xuất (Smart Manufacturing)
  • Áp dụng VR/AR và các công nghệ tiên tiến khác trong thiết kế (VR/AR for Design & Manufacturing)
  • BIM - Mô hình thông tin trong xây dựng
  • Mô phỏng, đặc biệt trong lĩnh vực khuôn và dập (Simulation – CAE/FEA)
* Chi tiết các chủ đề, chuyên gia đào tạo xem tại: https://www.iscde.org/tutorial-speakers

Hội thảo là cơ hội đề các doanh nghiệp cập nhật công nghệ, các kỹ sư tiếp nhận đào tạo, nâng cao chuyên môn
cũng như gặp gỡ cộng đồng kỹ thuật trong nước và quốc tế, các doanh nghiệp, viện nghiên cứu hàng đầu đến từ Hàn Quốc.
Thêm vào đó, các doanh nghiệp có thể trả phí để tham gia update công nghệ và kết nối với nhà cung cấp tiềm năng.
Chi tiết các chủ đề, chuyên gia đào tạo, các doanh nghiệp tham gia sẽ được cập nhật liên tục tại bài này
 

Đặt mua Tài liệu Thiết kế & Phát triển sản phẩm với giá ưu đãi

Lượt thích: umy

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
Author
t1.PNG


Chủ đề đầu tiên về Công nghệ In 3D, 1 trong những công nghệ đang phát triển nhanh chóng, ứng dụng ngày càng nhiều trong sản xuất, nghiên cứu chế tạo, giáo dục...

* Mở đầu chủ đề là phần của giáo sư Lee Yong-Gu, đến từ Viện Khoa học và Công nghệ Qwangju, Hàn Quốc (goi tắt là GIST).
upload_2017-10-5_11-39-14.png


upload_2017-10-5_11-40-20.png


1 vài thông tin về viện GIST:
- Xếp thứ 3 toàn cầu về chỉ số số trích dẫn báo cáo trên mỗi giáo sư - Theo QS World University Rankings
- Xếp số 1 Hàn Quốc về doanh thu từ chuyển giao công nghệ - Theo The Korea Daily Economy
- Best group - Entrepreneurial Index of 4-years colleges; MK Economy
https://ewww.gist.ac.kr/en/html/sub01/0101.html
 
Lượt thích: umy

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
Author
55.jpg


* Đào tạo số 2. In 4D (4D Printing) - Giáo sư Park Sangho Đại học quốc gia Chungnam

1 vài thông tin về công nghệ In 4D
In 4D hay In ấn 4D là bất kỳ quá trình khác nhau được sử dụng để tạo ra một vật thể ba chiều, nhưng thêm vào một khả năng mới vật liệu có thể lập trình để tự lắp ráp. Nói một cách khác, in 4D chính là “phiên bản mới” của in 3D, với chiều thứ 4 chính là khả năng “tự lắp ráp”. Hoặc cũng có thể hiểu theo một cách khác, chiều thứ 4 ở đây là “thời gian” tăng thêm để hoàn thiện hình dạng vật thể. Nếu máy in 3D in chồng từng lớp vật liệu thành khối để tạo vật thể 3 chiều thì in 4D cũng sử dụng kỹ thuật chồng lớp này. Nhưng thay vì tạo ra vật thể 3D “tĩnh”, sản phẩm của máy in 4D là những mô hình “thông minh” được lập trình để có thể tự biến đổi và lắp ráp thành nhiều hình dạng theo thiết kế khác nhau..."
Nguồn: https://vi.wikipedia.org/wiki/In_4D
Bài nói của Skylar Tibbits - Nhà thiết kế, sáng lập Self-Assembly Lab, MIT’s International Design Center, học viện MIT, Mỹ.
https://www.ted.com/talks/skylar_tibbits_the_emergence_of_4d_printing#t-486811
 

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
Author
Số 3. Predictive quality assurance in 3D printing
Giáo sư Park Hong-Seok, Đại học Ulsan, Hàn Quốc.

59.jpg


Why aren't more manufacturers using 3D printing? One reason is that AM-produced parts and products must be of consistent quality, strength, and reliability, and guarantees have been hard to come by. The good news: A well-planned quality process can solve the problem. Introduction

“One of the most serious hurdles to the broad adoption of additive manufacturing of metals is the qualification of additively manufactured parts.1”

3D opportunity for quality assurance and parts qualification:
https://dupress.deloitte.com/dup-us...nting-quality-assurance-in-manufacturing.html
 

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
AuthorLịch sử 30 năm công nghệ In 3D

"Có rất nhiều thuật ngữ khác nhau được dùng để chỉ công nghệ sản xuất đắp dần - quen thuộc nhất là Công nghệ in 3D, bên cạnh những tên khác như Công nghệ tạo mẫu nhanh, Công nghệ chế tạo nhanh và Công nghệ chế tạo trực tiếp. Như vậy, hầu hết các thuật ngữ này đều ra đời dựa trên cơ chế hay tính chất của công nghệ. Thuật ngữ “in 3D” sẽ cho người nghe hình dung về việc sử dụng máy in phun với đầu mực di chuyển trên giấy để tạo ra các sản phẩm hoàn thiện, giống như máy in bình thường hiện nay vẫn hay sử dụng tại văn phòng. Trên thực tế thì công nghệ sản xuất đắp dần cũng có thể hoạt động tương tự như vậy, nhưng nó còn có những quá trình, kĩ thuật tiến bộ hơn. Một cách cụ thể, Hiệp hội vật liệu và thử nghiệm Mỹ (American Society for Testing Materials - ASTM) đã đưa ra một khái niệm rõ ràng về công nghệ đắp dần: “Công nghệ sản xuất đắp dần là một quá trình sử dụng các nguyên liệu để chế tạo nên mô hình 3D, thường là chồng từng lớp nguyên liệu lên nhau, và quá trình này trái ngược với quá trình cắt gọt vẫn thường dùng để chế tạo xưa nay”. Có thể thấy đây là một phương pháp sản xuất hoàn toàn trái ngược so với các phương pháp cắt gọt - hay còn gọi là phương pháp gia công, mài giũa vật liệu nguyên khối - bằng cách loại bỏ hoặc cắt gọt đi một phần vật liệu, nhằm có được sản phẩm cuối cùng. Còn với sản xuất đắp dần, ta có thể coi nó là công nghệ tạo hình như đúc hay ép khuôn, nhưng từ những nguyên liệu riêng lẻ để đắp dần thành sản phẩm cuối cùng.

Công nghệ sản xuất đắp dần ra đời đã được 30 năm nay. Năm 1986, Charles Hull sáng tạo ra một quá trình gọi là Stereolithography – sản xuất vật thể từ nhựa lỏng và làm cứng lại nhờ laser. Sau đó, ông Hull thành lập công ty 3DSystems, một trong những nhà cung cấp công nghệ lớn nhất hiện nay trong lĩnh vực sản xuất đắp dần. Nếu lập biểu thời gian thì chúng ta sẽ thấy công nghệ này phát triển theo một biểu đồ logarit. Từ 1986 đến 2007, trong 20 năm đầu tiên, công nghệ này mới chỉ có các bước đi nhỏ, chậm, đây được gọi là giai đoạn xâm nhập, bước nền cho công nghệ tạo mẫu nhanh. Tuy nhiên đến năm 2009, đã có một sự biến động lớn trên thị trường, nhiều bằng sáng chế về công nghệ này đã hết hạn bảo vệ bản quyền, trong đó có bằng sở hữu FDM. Quá trình Fuse Deposition Modelling (FDM) tạo hình sản phẩm nhờ nấu chảy vật liệu rồi xếp đặt chồng lớp, vốn được sở hữu bởi hãng Stratasys, một trong những đối thủ cạnh tranh hàng đầu trong lĩnh vực. Khi bằng sáng chế về FDM hết giá trị, công nghệ này đã thu hút nhiều nhà sản xuất tham gia. Giá thành sản xuất giảm và FDM trở thành một trong những chìa khóa công nghệ cơ bản của các máy sản xuất đắp dần được tiêu thụ trên thị trường hiện nay. Ngoài ra, đến năm 2014, các bằng sáng chế cho công nghệ Nung kết sử dụng laser (Selective Laser Sintering-SLS) cũng bắt đầu hết hạn, tạo cơ hội cho những sáng chế mới phát triển hơn nữa ngành sản xuất đắp dần, mở đường cho một thời kỳ phát triển mạnh mẽ của ngành công nghiệp này trong tương lai rất gần.

Năm 2013, ngành công nghệ sản xuất đắp dần trị giá khoảng 3,1 tỷ USD/năm, tăng 35% so với năm 2012. Trong vòng sáu năm tới, tốc độ tăng trưởng trung bình được dự đoán ở mức cao, khoảng 32%/năm và đạt mức 21 tỷ USD vào năm 2020.Trong vòng sáu năm tới, tốc độ tăng trưởng trung bình được dự đoán ở mức cao, khoảng 32%/năm và đạt mức 21 tỷ USD vào năm 2020."

Nguồn: Tạp chí Tia sáng | http://tiasang.com.vn/-khoi-nghiep/bai-1-cong-nghe-in-3d-lich-su-va-ung-dung-8728
 

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
Author
#Tutorial 3D Printing
Medical applications for 3D printing - Doctor, Youngjun Kim KIST
Ứng dụng In 3D trong lĩnh vực y tế

IMG_0545.JPG

-------------------
Đôi nét về Ứng dụng In 3D vào lĩnh vực y tế
"MEDICAL APPLICATIONS FOR 3D PRINTING
3D printing has been applied in medicine since the early 2000s, when the technology was first used to make dental implants and custom prosthetics.6,10 Since then, the medical applications for 3D printing have evolved considerably. Recently published reviews describe the use of 3D printing to produce bones, ears, exoskeletons, windpipes, a jaw bone, eyeglasses, cell cultures, stem cells, blood vessels, vascular networks, tissues, and organs, as well as novel dosage forms and drug delivery devices.1,3,11 The current medical uses of 3D printing can be organized into several broad categories: tissue and organ fabrication; creating prosthetics, implants, and anatomical models; and pharmaceutical research concerning drug discovery, delivery, and dosage forms.2 A discussion of these medical applications follows.

Bioprinting Tissues and Organs

Tissue or organ failure due to aging, diseases, accidents, and birth defects is a critical medical problem.10 Current treatment for organ failure relies mostly on organ transplants from living or deceased donors.10 However, there is a chronic shortage of human organs available for transplant.1,10 In 2009, 154,324 patients in the U.S. were waiting for an organ.10 Only 27,996 of them (18%) received an organ transplant, and 8,863 (25 per day) died while on the waiting list.10 As of early 2014, approximately 120,000 people in the U.S. were awaiting an organ transplant.1 Organ transplant surgery and follow-up is also expensive, costing more than $300 billion in 2012.10 An additional problem is that organ transplantation involves the often difficult task of finding a donor who is a tissue match.1 This problem could likely be eliminated by using cells taken from the organ transplant patient’s own body to build a replacement organ.1,13 This would minimize the risk of tissue rejection, as well as the need to take lifelong immunosuppressants.1,13

Therapies based on tissue engineering and regenerative medicine are being pursued as a potential solution for the organ donor shortage.1,10 The traditional tissue engineering strategy is to isolate stem cells from small tissue samples, mix them with growth factors, multiply them in the laboratory, and seed the cells onto scaffolds that direct cell proliferation and differentiation into functioning tissues.7,10,13 Although still in its infancy, 3D bioprinting offers additional important advantages beyond this traditional regenerative method (which essentially provides scaffold support alone), such as: highly precise cell placement and high digital control of speed, resolution, cell concentration, drop volume, and diameter of printed cells.10,13 Organ printing takes advantage of 3D printing technology to produce cells, biomaterials, and cell-laden biomaterials individually or in tandem, layer by layer, directly creating 3D tissue-like structures.13 Various materials are available to build the scaffolds, depending on the desired strength, porosity, and type of tissue, with hydrogels usually considered to be most suitable for producing soft tissues.6,7

Although 3D bioprinting systems can be laser-based, inkjet-based, or extrusion-based, inkjet-based bioprinting is most common.13 This method deposits “bioink,” droplets of living cells or biomaterials, onto a substrate according to digital instructions to reproduce human tissues or organs.13 Multiple printheads can be used to deposit different cell types (organ-specific, blood vessel, muscle cells), a necessary feature for fabricating whole heterocellular tissues and organs.13 A process for bioprinting organs has emerged: 1) create a blueprint of an organ with its vascular architecture; 2) generate a bioprinting process plan; 3) isolate stem cells; 4) differentiate the stem cells into organ-specific cells; 5) prepare bioink reservoirs with organ-specific cells, blood vessel cells, and support medium and load them into the printer; 6) bioprint; and 7) place the bioprinted organ in a bioreactor prior to transplantation.13 Laser printers have also been employed in the cell printing process, in which laser energy is used to excite the cells in a particular pattern, providing spatial control of the cellular environment.13

Although tissue and organ bioprinting is still in its infancy, many studies have provided proof of concept. Researchers have used 3D printers to create a knee meniscus, heart valve, spinal disk, other types of cartilage and bone, and an artificial ear.4,6,7 Cui and colleagues applied inkjet 3D printing technology to repair human articular cartilage.13 Wang et al used 3D bioprinting technology to deposit different cells within various biocompatible hydrogels to produce an artificial liver.13 Doctors at the University of Michigan published a case study in the New England Journal of Medicine reporting that use of a 3D printer and CT images of a patient’s airway enabled them to fabricate a precisely modeled, bioresorbable tracheal splint that was surgically implanted in a baby with tracheobronchomalacia.7 The baby recovered, and full resorption of the splint is expected to occur within three years.7

A number of biotech companies have focused on creating tissues and organs for medical research.7 It may be possible to rapidly screen new potential therapeutic drugs on patient tissue, greatly cutting research costs and time.1 Scientists at Organovo are developing strips of printed liver tissue for this purpose; soon, they expect the material will be advanced enough to use in screening new drug treatments.7 Other researchers are working on techniques to grow complete human organs that can be used for screening purposes during drug discovery.6 An organ created from a patient’s own stem cells could also be used to screen treatments to determine if a drug will be effective for that individual.3 "
Nguồn: Medical Applications for 3D Printing: Current and Projected Uses | https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4189697/
Ảnh minh họa: Sản phẩm In 3D của công ty Creatz3D Vietnam
 

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
Author
#2 Tutorial Smart Manufacturing
Smart Manufacturing.jpg


What is Smart Manufacturing | Ellen McKewen
This post is the first installment (Part 1A) of six regarding the concept of Smart Manufacturing (SM). This series aims to inform manufacturers of SM’s components, how it affects business performance, economics and plans, its importance in the value chain, how it changes the workforce and the future of manufacturing overall. This series is written in conjunction with the Smart Manufacturing Leadership Coalition (SMLC).
---------------------
Introduction of Smart Manufacturing
Over the past several years, the topic of Smart Manufacturing has been a conversation among manufacturing experts, strategists and thought leaders. However, despite its recent coverage in the press and in journal articles, many in the front lines of manufacturing aren’t quite sure what Smart Manufacturing entails, its importance or how it’s even relevant to their organization. If you’re sitting there wondering what Smart Manufacturing is, you’re not alone.

To state it simply, it is the use of real-time data and technology when, where and in the forms that are needed by people and machines.

But if you are looking for more comprehensive definitions, there are two from leading organizations. According to the National Institute of Standards and Technology (NIST) Smart Manufacturing are systems that are “fully-integrated, collaborative manufacturing systems that respond in real time to meet changing demands and conditions in the factory, in the supply network, and in customer needs.”

The SMLC definition states, "Smart Manufacturing is the ability to solve existing and future problems via an open infrastructure that allows solutions to be implemented at the speed of business while creating advantaged value."
...
Nguồn: https://www.cmtc.com/blog/what-is-smart-manufacturing-part-1a-of-6
 

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
Author
Smart Manufacturing (SM) enables all information about the manufacturing process to be available when it is needed, where it is needed, and in the form it is needed across the entire manufacturing value-chain to power smart decisions. Islands of efficiency become interoperable, networked, and resilient solutions to drive transformational manufacturing enterprise performance for any size, level of technical sophistication, or resource availability at lower cost.

Smart Manufacturing unlocks real-time data currently inaccessible or unused through new technology tools that realize benefits faster across the manufacturing enterprise.

The business improvements vary depending on the manufacturer and their goals and strategies, examples include; customer satisfaction, energy efficiency, productivity, safety and time to market. Ultimately, Smart Manufacturing becomes the sustainable engine that delivers profitable business in the manufacturing environment enabling expansion and growth.

The Smart Manufacturing Leadership Coalition (SMLC) is developing the nation's first open smart manufacturing platform for collaborative networked information industrial application
 

MES LAB

Well-Known Member
Ban Quản trị
Author
#Tutorial Smart manufactoring

Process Mining for Manufacturing Process Analysis: A Case Study
Author: SookYoung Son , Bernardo Nurgroho Yahya, Minseok Song,* Sangsu Choi, Jeongho Hyeon, Bumgee Lee, Yong Jang, Nakyun Sung.
* Ulsan National Institute of Science and Technology, Ulsan, South Korea
* Equipment Optimization Technology Group, Samsung Electro-Mechanics, Suwon, South Korea
Equipment Optimization Technology Group, Samsung Electro-Mechanics, Suwon, South
Korea
Smart manufactoring.jpeg


- Abstract:
Process mining has a purpose of extracting process-oriented knowledge from event logs extracted from information systems. In the last decades, lots of researches have applied process mining techniques in real business process analysis. However, there were a few studies showing the applications of process mining in manufacturing industry. In this paper, we apply process mining to analyze manufacturing processes in Samsung Electro- Mechanic. Event logs from the manufacturing execution systems (MES) in the company are analyzed with several process mining techniques. A MES is a computerized system that keeps track of manufacturing process events and takes process-oriented information automatically. It helps operation managers to make a better decision in manufacturing. The paper shows a manufacturing process analysis framework and analysis results.

- Introduction
Manufacturing companies have paid a lot of attention to their competitive capability in order to meet the demand for high quality products produced with shorter cycle time. Thus, many of them have adopted a manufacturing execution system (MES) to provide right information at the right time and to control multiple elements of production processes [1]. To analyze the data from MESs, they have used several data analysis techniques, such as statistics, data mining, etc. However, the conventional data analysis techniques have difficulties to provide overall process level analysis results, such as overall performance, manufacturing patterns, etc. Additionally, huge amount of data are generated from MES, so it becomes to harder to understand the overall processes using the data analysis techniques. Process mining are able to extract process-oriented knowledge from event logs extracted through MES, so it can exploit the bigdata and provide an accurate view on manufacturing process. Process mining provides a manufacturing process model, which is valuable to provide an insight of actual manufacturing processes. Moreover, it is able to perform further analysis for the discovered model such as bottleneck analysis, and is can conduct machine analysis that shows the utilization of machines [2, 4]. This paper proposes a framework for process mining in manufacturing process. And it presents a case study that demonstrates the practical applicability of the proposed framework in Samsung Electro-Mechanic (SEM) manufacturing processes.
Nguồn: Research Gate | https://www.researchgate.net/public...r_Manufacturing_Process_Analysis_A_case_Study
 
Top